Voorstellingen Dickenstheater 2023

 

Naast de besloten voorstellingen voor organisaties, vieringen van verjaardagen en jubilea geeft het Dickenstheater dit jaar drie reguliere voorstellingen op zondag 26 November en de kerstvoorstellingen zullen plaatsvinden op de zondagen 10 en 17 december, aanvang 14.00 uur. Entree: € 17,50

Alle voorstellingen zijn uitverkocht. U kunt zich nog wel, met telefoonnummer, opgeven voor de wachtlijst van de kerstvoorstellingen via dickens@ziggo.nl  Bij annulering door ziekte of familieomstandigheden komen soms plaatsen vrij.

 

De inhoud van deze programma's kunt u vinden in de nieuwsbrief.

Vanaf 2024 stopt het Dickenstheater met de reguliere voorstellingen. Er zullen dan alleen nog Besloten Voorstellingen voor groepen van organisaties, viering van verjaardagen en jubilea plaatsvinden.

 

Lezing en voorstelling in Birmingham april 2022

Het Dickenstheater Laren presenteerde in april 2022 in Birmingham voor The Magic Lantern Society UK, een gezelschap van pré-cinema wetenschappers en performers, de resultaten van een jarenlang onderzoek naar de invloed van de toverlantaarn (The Magic Lantern) in de werken van Charles Dickens. Aad Kok en Else Flim konden, tot verrassing van het publiek, onder andere de liefde van Dickens voor de toverlantaarn aantonen en het feit dat dit medium zijn manier van kijken en schrijven heeft beïnvloed.

Daarna trad het Dickenstheater op in het theater van het Birmingham- and Midland Institute, waarvoor Charles Dickens in 1853 met zijn eerste readings geld inzamelde. Ook werd hij in Birmingham met een ovatie en een groots banket geëerd. In 1869 was hij voorzitter van dit Instituut.
Else bracht in haar welkomstwoord het publiek terug naar het jaar 1869. Daarna verscheen Charles Dickens-acteur Aad Kok. Hij gaf een indrukwekkende lezing van, volgens het Engelse verslag, het "hilarious, but near tragic" verhaal: The Skating Experiences uit The Pickwick Papers. Daarbij vertoonde Else via de bijzondere toverlantaarn mooie zwart-wit glasplaten.

 

Foto's Henk Boelmans Kranenburg

 

Het 10-jarig bestaan

Het Dickenstheater vierde op zondagmiddag 6 en 13 maart 2022 het 10-jarig bestaan met benefiet voorstellingen t.b.v. de Voedselbank Gooi & Omstreken.
Het publiek beleefde, in voorbereiding op de Gemeentelijke Verkiezingen, veel plezier tijdens Verkiezingskoorts (The Eatanswill Election) uit The Pickwick Papers.

De burgemeester van Laren, de heer Nanning Mol, sprak een openingswoord waarin hij zijn visie gaf op de rol van een burgemeester in verkiezingstijd.

Voor overige (kranten-) berichten: In de Pers

Nieuwsbrief ontvangen?

Voordat er aankondigingen over de Speellijst in de pers verschijnen kunt u, meestal in september of oktober, de Nieuwsbrief van het Dickenstheater Laren met alle informatie over de komende voorstellingen ontvangen. Op deze manier hebt u de mogelijkheid vroegtijdig te reserveren. Voorbeeld: zie Nieuwsbrief.

Vanwege de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in 2018 van kracht werd mogen bedrijven, instanties en diensten zonder uw toestemming geen commerciële berichten meer sturen.

Als u de Nieuwsbrief met de Speellijst van het Dickenstheater wilt ontvangen, stuur dan een e-mailtje naar: dickens@ziggo.nl

 

In November 2021 opende het Dickenstheater Laren weer met een première namelijk De Krekel bij het Haardvuur (The Cricket on the Hearth). Het publiek maakte kennis met de volgende personages: de pakketbezorger John Peerybingle en zijn jonge vrouw Mary, het onhandige hulpje in huis Tilly Slowboy, een vreemdeling, speelgoedfabrikant Mr. Tackleton, speelgoedmaker Caleb Plummer en zijn dochter Bertha, en May Fielding met haar chagrijnige maar wel deftige moeder. Ook voor haar wordt een groot geheim verborgen. In het Victoriaanse Engeland was de aanwezigheid van een krekel in huis een teken van geluk en welvaart.

 

Wilt u nu even kijken naar het Dickenstheater in Victoriaanse tijd? Geniet u dan van deze mooie videoproductie gemaakt door My inner Victorian:

click logo:  Dickens in het licht van de toverlantaarn

 

Dickens en De Krekel bij het Haardvuur Foto Yvonne Verburg

Introductie Dickens in Parijs Foto Sime Eskinja

 

Dickens in het licht van de toverlantaarn is een voorstelling van Else Flim Productions
met
Aad Kok - Charles Dickens-acteur en historisch researcher
Else Flim - schrijver/dramaturg, vertaler Dickensteksten, regisseur, lantaarnist

 

Na zijn terugkeer van een zeer succesvolle lezingenrondreis door de Verenigde Staten, in 1868, treedt Charles Dickens nu wéér, en met veel plezier, op als lezer uit eigen werk. Met zijn passie voor toneelspelen kunnen wij hem niet uitsluitend een ‘voorlezer’ noemen, want de heer Dickens brengt op geheel eigen wijze zijn personages werkelijk tot leven. Charles Dickens geeft toelichtingen over het ontstaan van zijn feuilletons en boeken en hij laat zijn toehoorders delen in zijn eigen emoties ten aanzien van zijn personages. Ook is hij soms bereid enige inlichtingen te verstrekken over de verbinding tussen de inhoud van zijn romans en zijn persoonlijke ervaringen.

Charles Dickens heeft al vanaf zijn jeugd veel vreugde beleefd aan voorstellingen met de Laterna Magica. Al tijdens zijn leven werden in toverlantaarnvoorstellingen platen met afbeeldingen uit zijn werken vertoond.* Bij de voorstellingen van het Dickenstheater is een bijzondere combinatie mogelijk gemaakt. Het publiek kan namelijk tijdens de voordracht óók nog genieten van originele toverlantaarnplaten.

Aanwezig zijn bij een reading van de wereldberoemde schrijver Charles Dickens is een unieke kans.

Dickenstheater Laren wint Award in de USA (oktober 2016)

Na enkele verzoeken om op te treden in de USA besloot het Dickenstheater Laren de stap te wagen. Dat de optredens van Charles Dickens-performer Aad Kok en dramaturg/regisseur Else Flim zo’n succes zouden worden, was voor hen een grote verrassing. Ze gaven een lezing én een voorstelling voor The Magic Lantern Society USA&Canada in New Orleans. Dit gezelschap bestaat uit circa 200 internationale wetenschappers en performers. Zij zijn gespecialiseerd in visueel en theatraal vermaak in de periode van de pré-cinema. Aan het eind van deze internationale conventie bleek het Dickenstheater, via een stemming, genomineerd in de categorieën ‘best performing’ en ‘best research’. Men zag het onderzoek ook als basis voor de theatervoorstellingen dus de factor research scoorde hoger. De Award voor de beste historisch en wetenschappelijk onderbouwde research ging naar het ‘Dickenstheater Laren in The Netherlands’. 

 

* o.a. de Christmas Carol  in 1857, en met Dickens' uitdrukkelijke schriftelijke toestemming werd in december 1862 de Haunted Man vertoond bij het Royal Polytechnic Institute in Londen, waarvoor prof. J.H. Pepper een tot op de dag van vandaag beroemde optische illusie van een geestverschijning creëerde.